Κρυφός φωτισμός

Ως γνωστό ο φωτισμός είναι από τα κυριότερα στοιχεία που μας περιβάλλουν, είναι το στοιχείο που με την κατάλληλη ένταση, χρώμα και όψη μας βοηθά να έχουμε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον σε ότι και αν κάνουμε. 


Στην Ελλάδα η σωστή κατανομή του φωτισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτη, μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε στο φωτιστικό σώμα και όχι στο πόσο ομαλός θα είναι ο φωτισμός τον οποίο θα εκπέμπει αυτό, γι αυτό όπως θα παρατηρήσετε οι περισσότεροι πολλές φορές επιλέγετε να μην ανάψετε καν το φωτιστικό του καθιστικού διότι σας ενοχλεί.
Αυτό συμβαίνει επειδή προφανώς οι λαμπτήρες  του φωτιστικού σας είναι εμφανής και φωτορυπαίνουν σε κάθε τους άναμα. 
Ο υπερφωτισμός και η φωτορύπανση προκαλούν κακή διάθεση, κούραση έως και ημικρανίες.
Σε γενικά πλαίσια σ ότι αφορά το φωτισμό μιας σύγχρονης κατοικίας καλό είναι να έχουμε όσα περισσότερα φωτιστικά σώματα μπορούμε έτσι ώστε να έχουμε και πιο πολλές επιλογές στο να δημιουργήσουμε την πιο κατάλληλη ατμόσφαιρα για εμάς. 
Τα φωτιστικά σώματα τα οποία μπορούν να στολίσουν το χώρο μας είναι κυρίως αυτά της τραπεζαρίας, του καθιστικού αλλά και με κάποια φωτιστικά δαπέδου τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν το ύφος που θέλουμε να δώσουμε, ό κυρίως φωτισμός θα πρέπει να προέρχεται από σημεία τα οποία δεν είναι πάνω από χώρο εστίασης όπως π.χ καναπέ ή τραπεζαρία αλλά από περιμετρικά, και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ή με περιμετρικό φωτισμό spot downlights στενής δέσμης αλλά κυρίως με πολύ καλά μελετημένους κρυφούς φωτισμούς.
Η λαμπτήρες που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τις 2 παραπάνω χρήσεις θα πρέπει να είναι σε ζεστό φως ημέρας και όλα στον ίδιο τόνο μεταξύ τους.
Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες προτάσεις σχετικά με κατασκευές για κρυφούς φωτισμούς.
  Ο χώρος εργασίας μας είτε, βρίσκεται σε μια γωνιά του σπιτιού μας είτε, συνυπάρχει μέσα σε μια επαγγελματική στέγη, πρέπει να έχει τον κατάλληλο φωτισμό ώστε, να μην μας βαραίνουν οι πολλές ώρες που εργαζόμαστε μέσα σε αυτόν. Τοποθετείστε μια ψευδοροφή πάχους ανάλογου με το ύψος του δωματίου και εντάξτε περιμετρικά αυτής leds σε στο λευκό του πάγου που σίγουρα θα σας ξεκουράζει. 
     Εκτός από την οροφή, ο κρυφός φωτισμός δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε διακοσμητικές επιτοίχιες εσοχές. Μπορούμε να επιλέξουμε την ώχρα ή και αποχρώσεις του κίτρινου, αν το σύνολο της διακόσμησης μας κυμαίνεται σε ζεστές αποχρώσεις και συγκεκριμένα σε αυτές του καφέ και του χρυσού. Αντίθετα, σε ένα μοντέρνο περιβάλλον διαλέγουμε ψυχρό φωτισμό ώστε να συνδυάζεται αρμονικά με το μίνιμαλ ύφος του χώρου μας.
Τέλος, ένας διαφορετικός τρόπος διαχείρισης του κρυφού φωτισμού είναι η δημιουργία κάθετων προς το δάπεδο εσοχών ελάχιστου πάχους. Αυτή η λύση είναι πραγματικά εντυπωσιακή για τους άδειους και αφιλόξενους διαδρόμους ενός σπιτιού, στους οποίους θέλουμε να δώσουμε έναν αέρα πιο μίνιμαλ, μοντέρνο ή ακόμη και ποπ (αν επιλέξουμε χρωματιστές ταινίες led). 

Παρακάτω θα δείτε ακόμα κάποια από τα ολοκληρωμένα έργα μου σε ότι αφορά τους κρυφούς φωτισμούς.
Related Posts with Thumbnails
Blogging tips